Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ موریتانی، کشوری مسلمان‌نشین در شمال غربی آفریقا است. فعالیت‌های قرآنی در این کشور به دو شکل سنتی و نوین به صورتی پر رونق ادامه دارد. یکی از شیوه‌های آموزش سنتی قرآن در موریتانی، تدریس در «محاظر» است.

در شیوه سنتی آموزش قرآن، قرآن‌آموزان کلام وحی را با استفاده از تخته‌های چوبی حفظ می‌کنند، به‌ طوری که هر قرآن‌آموز یکی از این تخته‌های چوبی دارد و روزانه آیات قرآن و مطالب را روی آن می‌نویسد و هر روز آیاتی را که از استادش می‌آموزد تکرار و روی این تخته‌ها یادداشت می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در کشور موریتانی آموزش قرآن اهمیت فراوانی دارد، به‌طوری که تقریباً همه مردم به جز عده اندکی به کلام وحی توجه زیادی دارند و کودکان را قبل از مدرسه به مراکز آموزش قرآن می‌فرستند. حتی افرادی که علوم غیردینی همچون مهندسی نیز می‌خوانند، یادگیری قرآن برایشان بسیار ارزشمند است و همین مسئله سبب شده که مراکز قرآنی زیادی در زمینه آموزش کلام وحی وجود داشته باشد.

در همین راستا، پایگاه خبری «الجزیره نت» در گزارشی با عنوان «العطلة الصيفية في موريتانيا... موسم الهجرة إلى محاظر القرآن؛ تعطیلات تابستانی در موریتانی... موسم هجرت به سمت مکتب‌خانه‌های سنتی آموزش قرآن» به تبیین شوق و اشتیاق موریتانیایی‌ها برای شرکت در این مراکز سنتی آموزش قرآن در فصل تابستان پرداخته که ترجمه فارسی این گزارش تقدیم می‌شود:

در سایه آلونکی ساخته‌شده از گل و چوب که با هدف تدریس به کودکان در یکی از محله‌های شهر «نواکشوت»، پایتخت موریتانی ساخته شده، «احمدو ولد سیدی عالی» با جمعی از هم سن و سالانشان قبل از ظهر آماده نوشتن و فراگیری درس قرآنی جدیدی می‌شوند و مربی برای آن‌ها درس‌های قرآنی را تدریس می‌کند. این در زمانی است که مدارس رسمی که وقت زیادی از کودکان می‌گیرد و آن‌ها را از آمدن به محاظر (مکتب‌خانه‌های سنتی آموزش قرآن در موریتانی) باز می‌دارد، بسته شده است.

سحرخیزی

در موریتانی خانواده کودکان برای این‌ که فرزندانشان کمی پیش از نماز صبح از خواب بیدار شوند و به مکتب‌خانه قرآنی که در همسایگی آن‌ها قرار دارد بروند، برنامه ریزی می‌کنند. کودک برای رفتن به کلاس قرآن با خود یک تخته (لوح) چوبی که برای نوشتن درس‌های قرآنی جدید فراهم شده، می‎برد و در کلاس با دوستانش زیر نور چراغ‌های داخل این آلونک که مربی آن را برای آموزش خواندن، نوشتن و حفظ قرآن به کودکان ساخته، مطالب را روی لوح‌ها می‌خوانند.

ولد سیدی عالی درباره این مراکز قرآنی می‌گوید: بسیاری از کودکان قبل از برآمدن بامداد زودتر از او به مکتب‌خانه می‌آیند و مربی نیز قبل از همه قرآن‌آموزان در آن مکان حضور می‌یابد تا فرش‌ها و زیراندازهای کوخ را آماده و پهن، چراغ‌ها را روشن و درس‌های جدید را آماده کند. او از کودکان می‌خواهد تا مطالب روی لوح‌ها را بخوانند و به خوبی بر روی درس‌ها تمرکز کنند تا بتوانند درس‌های جدید روز را بنویسند و قرآن را حفظ کنند.

فرآیند تدریس قرآن کمی پیش از نماز صبح آغاز می‌شود و تا ساعت 8 یا 9 صبح ادامه دارد، پس از آن کودکان برای خوردن صبحانه به خانه‌هایشان می‌روند و دوباره بازمی‌گردند تا درس‌های روزشان را بنویسند. سپس نوبت به قرائت می‌رسد و این کار تا ساعت 11 ادامه دارد. کار مجددا بعد از نماز ظهر از سر گرفته می‌شود. قرآن‌آموزان کمی قبل از عصر به خانه برمی‌گردند و مجددا قبل از نماز مغرب برای تمرین شبانه در محل درس قرار می‌گیرند و به این صورت روزشان را با فراگیری  سنتی قرآن که در آن ناحیه رواج بسیاری دارد، به پایان می‌رسانند.

تعطیلات تابستانی

«الصافی ولد عیسی نجاه الله»، استاد مکتب‌خانه‌ سنتی آموزش قرآن «فتح» در موریتانی با اشاره به این که این مرکز کمی بعد از تعطیل شدن مدارس رونق می‌یابد و تعداد دانش‌آموزانی که به آن‌ها قرآن آموزش می‌دهد چند برابر می‌شود، می‌گوید: «محاظر»(مکتب‌خانه‌های سنتی قرآن) در تعطیلات تابستان و پس از تعطیلی مدارس رسمی از پایان ماه می(10 خردادماه) رونق بسیاری می‌گیرند، زیرا خانواده‌ها تمایل دارند که فرزندشان را برای یادگیری قرآن به این مراکز بیاورند.

وی در ادامه تأکید کرد: حفظ قرآن نزد بسیاری از شهروندان موریتانیایی اولویت دارد و همین مسئله باعث می‌شود که بعضی از خانواده‌ها در طول یک سال تحصیلی، کودکان خود را هم به مدرسه می‌فرستند و هم به آن‌ها قرآن یاد می‌دهند و توجه به تدریس قرآن در محظر در ایام تعطیلات تابستانی نیز زیاد می‌شود.

این مربی قرآن همچنین اظهار کرد: بعضی دیگر از خانواده‌ها هستند که به دلیل فشار درس‌های مدارس رسمی فرصت نمی‌کنند تا به کودکانشان قرآن یاد بدهند به همین دلیل از فرصت تعطیلات تابستان برای این کار استفاده می‌کنند و کودکان خود را به مکتب‌خانه‌‌های سنتی قرآن می‌فرستند.

وی در ادامه افزود: مکتب‌خانه «فتح» حدود 7 سال پیش در یکی از محله‌های پایتخت موریتانی افتتاح شد و از آن زمان تا کنون من شاهد هستم که هر سال در تعطیلات تابستان و پایان سال تحصیلی، استقبال گسترده‌ای از این مرکز می‌شود، زیرا بسیاری از کودکان نمی‌توانند هم به درس‌های مدرسه برسند و هم به درس‌های محظر. اما عده کمی هم هستند که طبق یک برنامه زمانی معین و به صورت پراکنده می‌توانند هر دو کار را انجام دهند.

رونق مکتب‌خانه‌های سنتی قرآن در تابستان

تدریس علوم دینی و لغوی کهن در تعطیلات تابستان در مکتب‌خانه‌های سنتی قرآن رونق چشمگیری می‌گیرد و موج گسترده‌ای از دانشجویان و دانش‌آموزان دبیرستان برای آموزش قرآن در تابستان به این مراکز روی می‌آورند.

«محمد فال ولد سید أمحمدريال» یکی از قرآن‌آموزان این مراکز علوم دینی و لغوی معتقد است که استقبال افراد از این مراکز سنتی آموزش قرآن در تعطیلات تابستان به شکل چشمگیری بیشتر می‌شود؛ به گونه‌ای که بسیاری از دانش‌آموزان مدارس و دانشجویان بعد از تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها روانه این مراکز می‌شوند.

وی همچنین افزود: بازار مراکز سنتی آموزش قرآن با وجود مدارس رسمی همچنن پر رونق است، زیرا این مکتب‌خانه‌ها اصل و پایه تدریس در کشور محسوب می‌شود و به هیچ دلیلی امکان ندارد که خانواده‌ها در تعطیلات تابستان فرزندان خود را به این مراکز نفرستند.

 استاد مکتب‌خانه سنتی قرآنی «فتح» نیز معتقد است که این مراکز همچنان با همان هدفی که برایش تأسیس شده بودند؛ یعنی آموزش علوم دینی و عربی، مشغول به کار هستند. در گذشته تحصیل در این مراکز در فضای باز انجام می‌شد و وقتی شب فرا می‌رسید کودکان و قرآن‌آموزان برای خواندن از روی لوح‌های چوبی، آتش روشن می‌کردند.

شیخ ولد عیسی نجاه الله نیز در این باره می‌گوید: در حال حاضر برای برخی از این مکتب‌خانه‌های سنتی آموزش قرآن، ساختمان‌هایی ساخته شده و بعضی دیگر نیز در «کوخ» (آلونکی از چوب و گل) مشغول به فعالیت هستند و در بعضی از روستاها نیز آموزش قرآن در چادرها تدریس صورت می‌گیرد و قبلا نیز زیر سایه درختان یا در فضای باز فعالیت می‌کرند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: تابستان آموزش قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۱۱۶۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری کارگاه آموزشی سامانه جامع حمد در یاسوج

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان گفت:این کارگاه چه به منظور آشنایی و استفاده بهینه از سامانه جامع امور قرآنی با حضور مدیران موسسات قرآن و عترت استان برگزار شد. امین درخشان افزود: یکی از نکات برگزاری این کارگاه ساماندهی و بسط و گسترش نظام‌مند امورات قرآنی در استان بوده است به نوعی یک سامانه راهبر و پشتیبان برای موسسات قرآن و عترت می‌تواند گام و نقش بسزایی در این زمینه ایفا نماید. درخشان اظهار داشت:این چنین برنامه‌هایی می‌تواند شروع یک جریان سازی قرآنی در استان و به تبع آن کشور باشد و به نوعی رصد مسائل قرآنی در سطح کلان می‌تواند گام مهمی برای تحقق مسائل قرآنی و تصمیم‌گیری‌های کلان برای متولیان و مروجان امورات قرآنی درجامعه باشد. رئیس گروه قرآن و عترت هم گفت: در این کارگاه ضمن اشاره به اینکه سامانه حمد می‌تواند چتر مناسبی برای افراد قرآنی باشد و از این طریق بیمه فعالان قرآنی، ساماندهی کلاس‌های قرآن، ارائه تسهیلات، بهره‌مندی اتحادیه‌هاو تشکل‌های قرآنی و همچنین هیئت‌های رسیدگی به صدور مجوز‌های قرآنی می‌تواند نقطه قوتی برای متولیان وجامعه قرآنی باشد. مصلحی افزود :تقویت و هدایت فعالیت‌های موسسات قرآن عترت سراسر کشور منوط به توجه ویژه مسئولان و در ادامه مدیران موسسات قرآن و عترت سراسر کشور به این سانه می‌باشد.  درپایان مدیران موسسات به بیان مشکلات خود در سامانه حمد اشاره کردند.

دیگر خبرها

  • بزرگترین نمایشگاه قرآن کریم در کابل به ایستگاه آخر رسید
  • محفل انس با قرآن در آبدان برگزار شد
  • طرح قرآنی «بشری» برای دومین‌بار در ملایر کلید می‌خورد
  • کریم منصوری: «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • نگاهی به یک نمایشگاه هنری قرآنی/ مسؤولیتی که امید را زنده می‌کند
  • «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • بانوی با فضیلت / بتول نوقانی، فعال انقلابی و مفسر قرآن و نهج البلاغه
  • کنگره ملی طب ایرانی، فرصتی برای احیای میراث کهن و ارتقای سلامت جامعه
  • تقدیر از مفاخر قرآنی و مفسر کتاب وحی در اردبیل
  • برگزاری کارگاه آموزشی سامانه جامع حمد در یاسوج